Monday, March 19, 2007

'Taiwan binnen bereik honderden Chinese raketten'

TAIPEI (ANP) - China heeft bijna achthonderd ballistische raketten opgesteld, waarmee het belangrijke doelen in Taiwan binnen tien uur onschadelijk kan maken. Dat heeft het Taiwanese ministerie van Defensie dinsdag laten weten.

Legerwoordvoerder luitenant-kolonel Chen Chang-hua zei dat het bewind in Peking door het opstellen van 784 ballistische raketten heel Taiwan binnen bereik heeft. ,,Gewapend met de raketten, kunnen ze vijf golven van intensieve bombardementen uitvoeren in een periode van tien uur'', aldus Chen. Hij liet weten dat China in de militaire acties onder meer de havens, militaire commandocentra en vliegvelden kan treffen.

China beschouwt Taiwan nog altijd als een afvallige provincie. De onderlinge relatie is de laatste weken verslechterd. Eind februari besloot Taiwan een commissie op te heffen die adviseert over hereniging van het eiland met het Chinese vasteland. Het Chinese regeringsbureau dat zich met Taiwan bezighoudt, vaardigde daarna een verklaring uit waarin wordt gesteld dat Taiwan op een ,,intense crisis'' afstevent.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Li Zhaoxing drong er dinsdag bij de Verenigde Staten op aan tegenwicht te bieden aan het Taiwanese streven naar volledige onafhankelijkheid.

No comments: